HARFE DE NEUITAT: Statuia lui Ștefan cel Mare ar trebui bărbierită

0
1286
Statuia lui Ștefan cel Mare

REMEMBER. Pentru a nu lăsa uitarea să se aştearnă peste harfele de altădată, Harfa.ro răsfoişete, din când în când, arhivele ziarelor româneşti şi vă prezintă cele mai interesante ştiri din istoria noastră recentă

Evenimentul zilei, 2001:

Marele voievod nu a avut niciodată barbă și nici coroană catolică pe cap.

Vechea controversă care s-a născut in jurul faimoasei statui a lui Ştefan cel Mare, amplasată in fața Palatului Culturii din Iaşi, a ieşit din nou la iveală. Din cauza unei confuzii vechi de mai bine de 100 de ai, în locul marelui voievod moldovean, în centrul spiritual al Capitalei Moldovei a fost amplasat monumentul unui principe polonez. Bogdan Bîrleanu, şeful Inspectoratului pentru Cultură, este consternat de faptul că, din păcate, nu poate face nimic pentru a readuce adevărul istoric în buricul Iaşiului. „Are barbă, nu este Ștefan cel Mare. Din păcate, nu se poate bărbieri. Și coroana este de tip catolic, o coroană de Vest a Europei, un vest care începe în Polonia. De fapt, acesta este un principe polonez. Delegaţia de ieşeni care s-a dus la sfârşitul secolului XIX să-l comande pe Ștefan cel Mare a fost întâmpinată de artist care, după ce s-a interesat de caracteristicile voievodului moldovean, le-a arătat un monument care era deja pregătit şi refuzat de nişte polonezi care-l comandaseră. Statuia are foarte multe detalii neconforme cu istoria Moldovei. Se poate bărbieri această statuie doar de 1 aprilie”, a declarat pictorul Bogdan Bîrleanu.

ocr

Ministrul culturii şi cultelor, academicianul Răzvan Theodorescu i-a atras atenția lui Bîrleanu să restaureze cele şapte statui din Iaşi, care, dintr-o gravă eroare, au fost vopsite anul trecut in negru. „Cărturarul Dosoftei“ de care mă mândresc că aparține tatălui meu, sculptorul Iftimie Birleanu, – Vasile Alecsandri», din fața Teatrului Miron Costin, vreo şapte monumente în total, arată acum ca nişte locuitori ai fundului Africii, ca nişte membri ai tribului Zulu de prin savane sau chiar din junglă. Toată patina pe care vremea a dat-o originalului a fost anulată de un nitrolac, de o vopsea neagră”, a incheiat pictorul ieșean.

LĂSAȚI UN MESAJ