Răscoală într-o comună din Botoșani fiindcă primăria nu a mai organizat festivalul urăturilor. Primarul, aproape linșat după ce a spus că „mai importante sunt locurile de muncă“

0
4109

DE CE MAI IES ROMÂNII ÎN STRADĂ. Anul 2017 aduce noi argumente în sprijiul ideii că noi, românii, suntem un neam de cheflii puși pe mâncat, pe băut și pe distracție. Numai în lipsa acestora trei se pot produce mari frământări sociale în România.

De două zile, comuna Corni din județul Botoșani este centrul unor ample proteste. Sute de corneni nu au mai putut suporta umilințele și au ieșit în fața primăriei pentru a-l da jos pe primarul Dorel Dorneanu. El este acuzat că nu a mai organizat parada urăturilor de la cumpăna anilor, tradiție veche, milenară. Cornenii au fost frustrați și de faptul că la Hilişeu şi chiar și la Pomârla primăriile au organizat chermeze cu muzică populară și urături pe 31 decembrie și 1 ianuarie. La Corni, nimic.

Manifestanții de toate vârstele au strigat „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă!“, dar și „La Vorona, la Vorona” (primarul Dorneanu ar fi fost văzut de Crăciun sărbătorind alături de țăranii dintr-un sat vecin, Vorona). Grupul de protestatari s-a deplasat și la casa edilului, unde s-a strigat „Ieși afară javră ordinară!“.

Dorneanu mai este arătat cu degetul și pentru că n-a montat brad în fața primăriei. „Își bate joc de noi. Sfidare!“, a declarat o săteancă din Corni. „Ani de zile s-a putut face această parada a urăturilor și acum nu s-a mai putut face? De ce, pentru că au trecut alegerile și nu mai au nevoie de noi, nu?!“, s-a întrebat retoric un cornean. Primarul a evitat să iasă în fața sătenilor până aseară. Într-un final, când a apărut la primărie, el a fost scuipat, înjurat și împroșcat cu ouă. A fost nevoie de intervenția unui echipaj de jandarmi pentru ca edilul să scape din mâinile sătenilor.

„Oameni buni, oameni buni, dați-mi voie…“

Dorneanu a încercat să le explice țăranilor că festivalul nu s-a mai ținut întrucât lucrările la căminul cultural nu au fost încă terminate și nici nu au existat sponsorizări pentru a sustine serbările de iarnă din comună. Suit pe scările primăriei, edilul a spus: „Oameni buni, oameni buni, dați-mi voie… este mare ruşine pentru comuna noastră”. El a fost imediat acoperit de sutele de voci mânioase care scandau „Demisia! Demisia“ și „Ai greşit, plăteşte, pleacă!“. Cornenii i-au reproşat primarului că a primit „căiuţii de la Sarafineşti”, sat component al comunei, dar nu i-a primit şi pe urătorii din Corni, satul central al comunei.

Dorneanu, care este primar PSD încă din anul 2011, a fost mai-mai să-și dea demisia „dacă se dovedește că acuzațiile care mi se aduc sunt adevărate, îmi dau demisia!“. El a revenit, însă, câteva minute mai târziu: „o demisie nu se dă așa, la presiune“. Mulțimea a ajuns la paroxism atunci când primarul a făcut următoarea afirmație: „Interesul comunei nu este parada urăturilor, interesul comunei este să avem locuri de muncă”. Atunci, oamenii din Corni au explodat într-un vuiet de mânie. Ei n-au mai suportat bătaia de joc și au început să adune semnături pentru organizarea unui referendum de demitere. Dar nu se bazează numai pe asta. Cornenii au promis că vor ieși pe uliță în fiecare seară până când primarul își va da demisia, după modelul Colectiv.

Harfa.ro îi cere lui Liviu Dragnea să-l sancționeze pe line de partid pe primarul Dorneanu. Păi ăsta chiar nu se învață minte, ce mama dracului? Mici și bere în sezonul cald, urături și țuică fiartă în preajma nașterii Domnului. Păi, cum altfel? Respectarea acestui program de guvernare rurală asigură liniște și respect reciproc între primar și comunitate. Cu locuri de muncă și porograme de austeritate n-ajungi nicăieri, Dornene!

LĂSAȚI UN MESAJ